Kvinnojouren Jämtlands län genomförde sitt årsmöte 29 mars 2022 och vid årsmötet antogs följande uttalande.
Kampen mot mäns våld mot kvinnor fortsätter
I år har Kvinnojouren Jämtlands län funnits, verkat och bedrivit aktivism i 40 år. Vi har arbetat och arbetar fortfarande mot mäns våld mot kvinnor, för feminism och solidaritet, med oupphörlig kraft. Vi har under dessa år mött tusentals kvinnor och barn som behövt stöd i att lämna en våldsutövande man. Vi har sett hur kvinnor prostitueras av män, utnyttjas av män och förminskas av män. Sedan 1982 har vi kämpat för att lyfta upp ’mäns våld mot kvinnor’ på agendan kommunalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Våldet som kvinnor utsätts för är inte en privat ensak, ett relationsproblem eller en konflikt mellan två jämlika personer. Det är inte heller något som kan förklaras av en uppkommen situation. Mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt samhälls- och folkhälsoproblem som drabbar många kvinnor och barn, samt anhöriga, arbetsgivare, vänner och samhället i stort. Män mördar kvinnor som de har eller har haft en relation med, barn mister sin mamma och föräldrar mister sin dotter. Detta pågår hela tiden i Sverige, ett av världens mest jämställda länder.
Vi kan inte acceptera den könsneutrala förståelsen av våld som alltmer styr inom offentliga sammanhang, där våldets allvar tonas ned till ett problematiskt beteende som går att samtala bort. Enligt de förslag som ligger ute på remiss just nu så likställs våldsutövande män med våldsutsatta kvinnor, där mannen som använt våld ska ha samma rätt till stöd och hjälp som kvinnan som utsatts av honom. Män och kvinnor nämns inte över huvud taget utan ersätts med könsneutrala benämningen ”personer”, våldet förklaras med att det varit situationsbetingat och det läggs enorma resurser på att försöka tala våldsutövare till rätta i stället för att de tar ett juridiskt ansvar för det brott de begått.
Brott som män begår mot kvinnor behandlas helt särskilda från andra kriminella handlingar. Män som prostituerar kvinnor, män som slår, sparkar, hotar och terroriserar kvinnor erbjuds stöd och hjälp. Trots att det är olagliga handlingar som rimligtvis ska rendera straffrättsliga påföljder. Vilka andra kriminella kan förvänta sig stödsamtal framöver? Ska rånaren få subventionerad terapi för att prata om sin traumatiska barndom, ska biltjuven få samtalsstöd för att förändra sitt beteende och sluta stjäla bilar?
Under 40 år har vi kämpat för kvinnors och barns rätt till liv utan våld, rätt till trygghet och rätt till upprättelse. Det finns inget som längre talar för att mäns våld mot kvinnor ses om ett fruktansvärt brott, snarare tvärtom. Därför fortsätter vår kamp mot mäns våld mot kvinnor och vi vägrar att tystas.