Vi kan inte ändra på beslut som tagits och är naturligtvis öppna för att träffa både politiker och tjänstemän för att diskutera verksamhet och avtal. Den 26/6 träffar vi två politiker som representanter för Sociala Samrådsgruppen. Vi hoppas kunna komma till samförstånd så att vi inte behöver inleda avvecklingsarbete för stödverksamheten. Vi vill betona att avveckling av stöd/boendeverksamhet inte per automatik innebär att föreningen upphör.
Vi har överraskats av kommunernas beslut att säga upp samverkansavtalet med oss. Om det har funnits frågetecken runt verksamhet eller avtalets innehåll så hade vi velat diskutera, resonera, svara på frågor, förhandla, samverka i den anda det gemensamma avtalet anger.
Efter att vi för någon vecka sedan fick indikationer på att något var på gång så har vi sökt information. Vi har fått otydliga svar på frågor vi ställt och när vi efterfrågar dokument så lämnas de inte alltid ut. Vid den Sociala Samrådsgruppen 17de maj finns en punkt i dagordningen ”Skrivelse angående kvinnojouren”. Det som diskuteras är ett anonymt brev med synpunkter på vår verksamhet, och därefter beslutas om rekommendationen till kommunerna att säga upp avtalet. Det som inte tas upp vid mötet är den ansökan om bidrag för 2014 vi sänt in tillsammans med redovisning, verksamhetsberättelse och utvärdering för 2012. Vi kan inte heller se att de vid nästa möte då kvinnojouren åter behandlas eller att kommunernas nämnder och styrelser tar upp vår ansökan till behandling.
Kommunerna hänvisar till ett Meddelandeblad från Socialstyrelsen som vi diskuterade redan när vi tecknade befintligt samverkansavtal. Avtalet skrevs som det gjorde för att kunna omfatta också uppdateringar och revideringar av meddelandebladet, vi har använt det senaste som stöd för vårt arbete. Vad har kommunerna använt som stöd för sitt arbete det senaste 1,5 året? Meddelandebladets rubrik är ”Socialnämnders respektive ideella föreningars ansvar för god kvalitet m.m. vid utförandet av insatser enligt socialtjänstlagen”. Som förening har vi ansökt om och beviljats medel av Socialstyrelsen bl a för att kunna anpassa den del (för det är en mindre del) av vår verksamhet som regleras av socialtjänstlagen och tillsyn. Om det hade behövs någon justering runt detta så kunde det lätt varit klart idag.
När samverkansavtalet mellan oss och kommunerna tecknades så var syftet att åstadkomma samverkan, dialog, tydlighet och långsiktighet. För oss innebär det lugn som gör det möjligt att utveckla verksamhetens innehåll och kvalité för att stödja våldsutsatta kvinnor och barn. Vi gör vad vi kan för att följa vår del av avtalet – det är dags att kommunerna tar ansvar för sin del. Dessa ständiga brandkårsutryckningar när det gäller beslut om bidrag är förödande. Samverkan måste vara mer än ett ord.
Kvinnojouren – en fristad i ingenmansland
Jessica Ottosson, ordförande