Den 14/3 hade Kvinnojouren – en fristad i ingenmansland årsmöte. Årsmötet enades om följande uttalande:
Årsmötets uttalande
Kvinnojouren i Jämtlands län jobbar dagligen med den yttersta konsekvensen av ojämställdheten i vårt samhälle, dvs mäns våld mot kvinnor. Sexuella övergrepp och trakasserier mot kvinnor är ett globalt problem men jobbet för en förändring gör vi på lokal nivå. Inom kvinnojoursrörelsen kom det inte som en överraskning hur utbrett mäns våld och kränkningar mot kvinnor är när #metoo-rörelsen tog ordentlig fart i höstas. Vi vet att våldet är omfattande och förekommer i alla länder, inom alla samhällsgrupper och alla religioner. Även i Sverige, som anses som ett av världens mest jämställda länder, saknas kunskap om de könsmaktsstrukturer som ofta ligger bakom mäns våld mot kvinnor
Samhällsdebatten har tyvärr mer och mer gått ifrån att tydligt prata om mäns våld mot kvinnor och istället mer och mer börjat osynliggöra förövaren genom att använda termer som ”partnervåld”. Detta trots överväldigande evidens att det i huvudsak är män som står för våldet mot kvinnor. Den här utvecklingen gör att strukturerna bakom våldet döljs vilket gör det svårt att angripa grundproblemen. Här har kvinnojoursrörelsen en viktig uppgift. Till skillnad mot många samhälleliga instanser är vi tydliga och besitter både kunskap och mångårig erfarenhet om mäns våld mot kvinnor och dess konsekvenser
Som en av aktörerna inom civilsamhället har Kvinnojouren i Jämtlands län under de dryga 35 år vi varit verksamma tyvärr sett en tendens till ökad okunskap om civilsamhället och dess styrkor. I stället för att se att engagemanget som finns i det civila samhället är till gagn för såväl individer och grupper som för samhällsekonomin så ses ofta vår verksamhet som mindre värd än den som drivs av stat eller kommun. Trots att vi, genom lång erfarenhet, utbildning och löpande fortbildning, är experter på området, upplever vi att vår kunskap inte räknas pga att vi bedriver verksamhet i en ideell förening. Det är ett mycket märkligt och olyckligt synsätt och det försvårar för oss att göra det vi är bäst på, nämligen att samla människor för en gemensam idé.
Från Kvinnojouren vill vi lyfta och höja statusen för de idéburna organisationerna. Sverige har ett starkt civilsamhälle med en hög procent av befolkningen som utför ideellt arbete. Vi vill uppmana myndigheterna att se oss som den självklara aktör vi är på området, att ta tillvara vår kompetens och se den kvalitet vår verksamhet bygger på.
I samverkan med det offentliga kan vi inom den idéburna sektorn bidra till att lösa utmaningar som det offentliga på egen hand inte mäktar med. Kvinnojouren är, liksom många andra aktörer inom civilsamhället, snabbfotade, flexibla och kan agera snabbt för att lösa ett uppstående problem samt skräddarsy lösningar utifrån de behov som finns.